החזרי מס משוק ההון למשקיעים מתקבלים הן כאשר תשלום המס השנתי עבור רווחי הון היה גבוה מידי, או כאשר התרחשו הפסדים שלא קוזזו וכעת צריך להתייחס אליהם כ"מגן מס". על מה בדיוק אנחנו מדברים וכיצד תמקסמו את החזר המס מהשקעותיכם? המידע המלא לפניכם.
השקעתם בשוק ההון? עכשיו שלמו.
מס רווחי הון מהשקעות בשוק ההון מוטל בישראל החל משנת 2003 – אז הוחלה רפורמה כללית בחוקי המס, שקבעה מיסוי על פעילויות בניירות ערך. רפורמה זו מחייבת כל משקיע הוני ופעיל בבורסה להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה על פי החוק ולשלם מס בגובה 25%. גובה המס זהה למס רווחי הון שנוצרים בעקבות עסקאות כמו מכירת דירה, אך אם מדובר בבעלי שליטה וברווחים מחלוקת דיבידנדים, המס שייגבה מהם יהיה בשיעור של 30% זאת אודות לקיזוז מס רווחי הון.
חשוב להדגיש: חובת התשלום למס הכנסה היא אישית, ללא קשר למקום שבו התושב עשה את הרווח שלו. גם מי שהשקיע בנדל"ן בחו"ל או במניה של חברה מעמק הסיליקון יצטרך לתת דין וחשבון על רווחיו למס הכנסה בישראל ולשלם את גובה המס שהוטל עליו בהתאם. במקרה של ניכוי במקור על ידי רווחים שנוצרו מעסקאות ניי"ע בחו"ל, ישולם ההפרש בין הניכוי לחבות המס הקיימת. במקרים אחרים תהיו זכאים להחזרי מס משוק ההון.
עולים חדשים פטורים ממס
אם אזרחים ממדינה אחרת הגיעו ארצה כעולים חדשים וברשותם מניות מחו"ל, הם רשאים למכור אותם בפטור מס מלא. גם תושבים חוזרים מקבלים פטור ממכירת ניירות ערך זרים שהתקבלו מהם רווחי הון במהלך מגוריהם מעבר לים וזאת בתנאי שכל ניירות הערך נמכרו תוך עשר שנים מיום חזרתם לישראל.
משלמים רק במימוש הרווחים
תשלום המס נדרש רק כאשר מתרחש מימוש הוני, כמו פדיון נייר ערך. בנקודה זו מס הכנסה יחשב את סכום החבות ויעביר אותו לידי המשקיע לו מגיעים החזרי מס, אך בדרך כלל הרשות מחשבת גם את ההפסדים כך שהמס ינוכה מהם. כמו כן, באם בוצע תשלום מס יהיה המשקיע זכאי להחזרי מס משוק ההון.
קיזוז הפסדים ומגן מס
חבות המס מתייחסת לכל פעולה בשוק ההון כולל ההפסדים שמקוזזים מהרווח בעתיד. למשל במקרה שבו נמכר נייר ערך מסוים בהפסד של 20,000 ₪ והוא לא מקוזז מול הרווחים שהתרחשו מנייר ערך אחר, מתקיים מגן מס שלפיו ניתן להרוויח סכום של עד 20,000 שקלים ללא תשלום מס. איך וכיצד?
נשתמש בדוגמה שבה אותו משקיע שהפסיד, הרוויח בחודש שלאחר מכן 30,000 מנייר ערך אחר כך שכעת יש לו רווח של 10,000 מההשקעות שלו. בפועל הוא הרוויח את 30 אלף השקלים ואז קיזז מהם את ההפסד (20,000), כך שעליו לשלם מס בסך 25% מהרווח הנקי, כלומר 2,500 שקלים במס.
כעת משחלף חודש נוסף, אותו משקיע הפסיד 50,000 שקלים. מכיוון שהוא בכל זאת יצר רווחים ששולם מהם מס בחודשים הקודמים, אותו משקיע זכאי למגן מס. מס הכנסה מחשב את היתרה מידי חודש ובודק האם לאותו אדם מגיע החזר. אם המשקיע פעל כשורה במצב של הפסדים והגיש דו"חות מהשקעות לאורך שנת המס, מגן המס יינתן לו כך שהוא לא יצטרך לשלם.
אם חל מצב של הפסדים רבים יותר מרווחים לאורך השנה, קיימת האפשרות "לגלגל" את מגן המס לשנה הבאה באמצעות הגשת דו"ח. מי שיפספס את אפשרותו לעשות זאת, לא יוכל להשלים את הפעולה בהמשך משום שההפסדים מתאפסים ולא ניתן לנצל אותם לטובת החזרי מס משוק ההון.
בדקו זכאותכם לקבל החזרי מס משוק ההון
דו"ח המשקיעים למס הכנסה הוא למעשה טופס מספר 867 של בנק ישראל, בו יש לפרט את כל הרווחים שנוצרו לאורך השנה מהשקעות (נזכיר כי מדובר רק ברווחים הוניים ולא אלו שנצברו "על הנייר") ואת גוהבה המס ששולם עבורן. את הטופס אפשר להנפיק בבנק (עד סוף חודש מרץ בהתייחסות לשנה הקודמת) ובו מופיעות כל תוצאות הפעילות מההשקעות האישיות וחיובי המס שלהן.
באמצעות הטופס ניתן להבין האם שולם מס ביתר, מה שיאפשר לכם לקבל החזרי מס משוק ההון. את ההחזר אפשר לקבל הן ממצב של הפסדים שלא קוזזו (החזר מס מהפסדים בשוק ההון) והן ממקרים של ניהול מספר חשבונות להשקעה, מהם שולם מס ביתר כתוצאה מחבויות מקבילות.
שימו לב: את הדו"ח על השקעות משוק ההון יש למלא ולשלוח בכל שנה, גם אם אתם עובדים כשכירים. רבים מאמינים שעבודתם פוטרת אותם מהגשת דו"ח שנתי, משום שההתנהלות מול מס הכנסה מתרחשת מול המעסיק, אך לא כך הדבר ביחס לרווחי הון מהשקעות. למעשה, יש מספר מצבים שבהם שכירים נדרשים לדו"ח שנתי נפרד במס כמו עסקאות שקיים מהן מס שבח או פריסת פיצויים.
מי זכאי להחזרי מס משוק ההון?
החזרי מס השקעות וביטוחים יינתנו למשקיעים שמנהלים פעילות בניירות ערך ביותר מחשבון אחד, שלא קיזזו הפסדים, שעברו מבנק אחד לאחר, שספגו הכנסות שנתיות נמוכות או לא צברו הכנסה מעבודה וגם אלו ששילמו מס שבח, במקביל להפסדים בבורסה, זכאים לקבלת החזרי מס למשקיעים בשוק ההון.
כיצד מבקשים החזר מס למשקיעים? איך מקבלים את ההחזר?
משקיעים יתבקשו לשלוח את דו"ח הפעילות ההונית שלהם למס הכנסה ע"י טופס 867 שהונפק להם בבנק. באמצעות הטופס, ניתן לקבל החזרי מס למשקיעים בשוק ההון עד 6 שנים רטרואקטיבית ובסיוע מקצועי שיחסוך זמן רב וימקסם את החזר המס הצפוי.
השמעת המאמר לכבדי ראייה: